αντήνωρ

αντήνωρ
I
(τέλη 6ου αι. π.Χ.). Αθηναίος γλύπτης. Πατέρας του ήταν ένας εξαίρετος ζωγράφος, ο Ευμάρης. Ο Α. ήταν αυτός που φιλοτέχνησε το σύμπλεγμα των Τυραννοκτόνων, το οποίο μετέφερε ο Ξέρξης στην Περσία, όταν τα στρατεύματά του λεηλάτησαν την Αθήνα (480 π.Χ.). Γνωστό έργο του Α. είναι ένα άγαλμα Κόρης σε υπερφυσικό μέγεθος, που βρίσκεται στο Μουσείο της Ακρόπολης και αποτελεί σταθμό στην εξέλιξη της αρχαϊκής πλαστικής στην Αττική, με την αυστηρή του πνευματικότητα, την εσωτερική χάρη, αλλά μαζί και κάποια πνευματικότητα στη δομή της ανθρώπινης μορφής, στοιχεία που μαρτυρούν ότι o καλλιτέχνης εγκατέλειψε την ιωνική επίδραση, που είχε κυριαρχήσει στην Αττική στα χρόνια του Πεισίστρατου. Ο Α. θέτει όλα τα προβλήματα που θα βρουν διέξοδο στον λεγόμενο αυστηρό ρυθμό. Ειδικοί αποδίδουν στον Α. τον πλαστικό διάκοσμο στα αετώματα του ναού του Απόλλωνα που είχαν χτίσει οι Αλκμεωνίδες στους Δελφούς και το μεγάλο αέτωμα της Γιγαντομαχίας του Μουσείου της Ακρόπολης.
II
Όνομα μυθολογικών προσώπων.
1. Ήρωας της Τροίας. Γιος του Ικατέωνα και της Κλεομήστρας, ήταν σύζυγος της Θεανούς, ιέρειας της Αθηνάς, κόρης του Κισσέα και αδελφής της Εκάβης. Έντεκα γιοι τους σκοτώθηκαν ή πολέμησαν για την Τροία. Ο Α. ήταν σύμβουλος των Τρώων, όπως ο Νέστορας των Αχαιών. Είχε φιλοξενήσει τον Μενέλαο και τον Οδυσσέα όταν πήγαν στην Τροία να ζητήσουν την απόδοση της Ελένης, γι’ αυτό και μετά την άλωση της Τροίας ο Οδυσσέας έσωσε τον γιο του Ελικάονα, που είχε βαριά τραυματιστεί. Επίσης, ο Μενέλαος κρέμασε ένα δέρμα λεοπάρδαλης στην πόρτα του σπιτιού του Α., συμβολική ενέργεια που σήμαινε πως δεν έπρεπε να το πειράξουν. Ο Α., η Θεανώ και τέσσερις γιοι τους κατάφεραν να διαφύγουν με το πλοίο του Μενέλαου, παίρνοντας μαζί όλα τα αγαθά τους, και εγκαταστάθηκαν πρώτα στην Κυρήνη, έπειτα στη Θράκη και τελικά στην Ενετική της Αδριατικής. H Ενετική μετονομάστηκε Νέα Τροία και αργότερα οι κάτοικοί της έγιναν γνωστοί ως Ενετοί ή Βενετοί. Ο Α. ίδρυσε επίσης την πόλη Πάντοβα.
2. Μνηστήρας της Πηνελόπης, από τη Ζάκυνθο.
Η Κόρη του Αντήνορα, άγαλμα σε υπερφυσικό μέγεθος. Το έργο αυτό, με την αυστηρή του πνευματικότητα, την εσωτερική χάρη, αλλά μαζί και κάποια μνημειακότητα στη μορφή, αποτελεί σταθμό στην εξέλιξη της αρχαϊκής πλαστικής στην Αττική (Μουσείο Ακροπόλεως, Αθήνα· φωτ. Hannibal).
* * *
ἀντήνωρ, ο, η (Α) [ανήρ]
φρ. «σποδός ἀντήνωρ» — στάχτη αντί για τον άντρα.

Dictionary of Greek. 2013.

Игры ⚽ Нужно сделать НИР?

Look at other dictionaries:

  • Ἀντήνωρ — masc nom sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • ἀντήνωρ — instead of a man masc/fem nom sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Ἀντῆνορ — Ἀντήνωρ masc voc sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • ἀντῆνορ — ἀντήνωρ instead of a man masc/fem voc sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Ἀντήνορα — Ἀντήνωρ masc acc sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • ἀντήνορα — ἀντήνωρ instead of a man masc/fem acc sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Ἀντήνορι — Ἀντήνωρ masc dat sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • ἀντήνορι — ἀντήνωρ instead of a man masc/fem dat sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Ἀντήνορος — Ἀντήνωρ masc gen sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • ἀντήνορος — ἀντήνωρ instead of a man masc/fem gen sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”